Biodiversitet
Biediversitet betyder naturens mångfald och definieras av artrikedomen. Biodiversiteten kan mätas på ett visst område eller på hela jordklotet. Ju fler arter det finns, desto bättre är biodiversiteten. På grund av människan har biodiversiteten minskat överallt. Vissa arter har försvunnit lokalt och andra har dött ut.
Cirkulär ekonomi
Circulär ekonomi innebär att de existerande produkterna och materialen utnyttjas möjligast effektivt. Cirkulär ekonomi grundar sig på att man lånar, hyr, återanvänder, reparerar, renoverar och återvinner. Målet är att minimera avfallet. På senare tid har begreppet cirkulär ekonomi utvidgats till cirkulärt samhälle.
Ekosocial
Människor är beroende av naturen och andra människor. Det ekosociala perspektivet tar hänsyn till både ekologiska frågor och social rättvisa.
Främmande och endemiska arter
Främmande växt- och djurarter är sådana som hamnat i en ny miljö främst på grund av mänskliga handlingar. I den nya omgivningen kan arten sprida sig explosionsartat och konkurrera ut de ursprungliga arterna. Endemiska arter påträffas endast på ett begränsat område. Många endemiska arter har dött ut på grund av människan, i synnerhet på isolerade öar runt om i världen. En endemisk art i Finland är till exempel den ytterst utrotningshotade gaissakattfoten som endast växer i finska och norska Lappland.
Gemenskapsträdgård
Gemenskapsträdgården är som namnet antyder ett odlingsområde på privat eller offentlig mark som enskilda människor tillsammans förfogar över. I städer och tätorter har det varit vanligt med lottodlingar, där den som hyr odlingslotten själv skördar och sköter om sitt område. Koloniträdgårdar sköts på samma sätt. I gemenskapsträdgården sköts odlingsområdet gemensamt och skörden delas mellan medlemmarna.
Gerillaodling
Gerillaodling innebär odling som bedrivs på övergivna eller vanskötta tomter eller områden. Den första gerillaodlingen anlades 1973 i New York av Liz Christy och hennes Green Guerilla Group. Verksamheten har senare spridit sig till städer runt om i världen.
Globalisering
Begreppets namn kommer från ordet glob, det vill säga jordklotet. Globaliseringen tog fart i synnerhet i början av 2000-talet. Inom ekonomi avser begreppet en utveckling som innebär att arbete och produktion flyttas till områden där kostnaderna är mindre. Det har visat sig att globaliseringen har skadeverkningar, som till exempel dåliga arbetsförhållanden och låga löner. I många länder kan miljöskyddet vara bristfälligt, vilket innebär att miljön förorenas.
Herbarium
Herbariet är en samling torkade och pressade växter eller växtdelar. Numera finns det också digitala herbarier som innehåller bilder av växter. Herbarier används för artbestämning och är viktiga redskap i vetenskaplig forskning.
Hybrid
Hybriden är en korsning av två olika växt- eller djurarter. Till exempel grapefrukt är en korsning av pomelo och apelsin. Genom korsning försöker man förbättra växtens egenskaper, som till exempel storlek, skörd, vädertålighet eller motståndskraft mot skadeinsekter. Många nyttoväxter som till exempel tomater, gurkor och sparris är hybrider. I trädgårdar är hybridrosor vanliga. Växthybrider är vanligare än djurhybrider, och det är mer allmänt att de kan fortplanta sig.
Klimatkris
Den globala uppvärmningen beror huvudsakligen på att koldioxid och metan släpps ut i atmosfären. Uppvärmningen har i sin tur orsakat en klimatkris, som allra mest påverkar de redan tidigare sårbara länderna, människorna och samhällena. Torkan och översvämningarna som klimatförändringen orsakar förstör skördarna, och torkan påverkar dessutom vattenresurserna negativt.
Kolonialism
Kolonialism syftar på när en stat som erövrat nya områden inrättar ett eget styre och utnyttjar områdets eller statens råmaterial och arbetskraft utan hänsyn till ursprungsbefolkningen. De mest kända exemplen på kolonialism är Storbritanniens styre i Indien och Afrika samt Frankrikes kolonialstyren. Utnyttjandet av samernas områden är en del av Finlands kolonialistiska historia.
Monokultur
Monokultur är odling av endast en art på ett visst område. Det kan till exempel vara frågan om ett sädesfält eller en planterad skog. Monokulturer utarmar jorden och är en ogynnsam livsmiljö för andra växt- och djurarter.
Naturens rättigheter
Exploateringen och förstörelsen av naturen har gett upphov till begreppet naturens rättigheter. Grunden till begreppet ligger i frågan om naturen har grundläggande rättigheter att finnas till. Naturrättigheter är ett liknande begrepp som mänskliga rättigheter.
Taxonomi
Taxonomi är vetenskaplig systematik och innebär att bland annat organismer klassificeras enligt olika system. Svensken Carl von Linnés klassiska taxonomi grundar sig till exempel på organismernas gemensamma egenskaper. Klassificeringen kan också göras ur ett evolutionsperspektiv.
Trädgårdsstad
Den brittiske stadsplaneraren Ebenezer Howard utformade idén om trädgårdsstaden år 1898. Trädgårdsstadsmodellen spred sig över hela världen och det mest kända exemplet i Finland är Hagalund i Esbo, som till största del byggdes på 1950-talet. I trädgårdsstäderna strävar man efter att förena landsbygdens och tätortens bästa sidor. Byggnaderna spreds ut och de parkliknande områdena är viktiga.
Vertikalt jordbruk
Vid vertikal odling odlas mat ovanpå varandra i flera olika lager i ett växthus. I en sluten miljö kan växter förses med idealiska växtförhållanden vad gäller ljus, vatten, näringsämnen och klimat.
Anna Autio, Harry Kivilinna