Jordlaboratoriet är öppet under Soil Matters -utställningen
Tisdagar klo 15-18 (4.9.2020 – 10.1.2021) och Designkvällarna 27.10. och 24.11. klo 16-19.00
Dessutom tillverkar keramiker Catharina Kajander stora krukor av rödlera i oktober på tisdagar 12-17 och onsdagar klo 14–17 och torsdagar t.o.m. lördagar klo 12-15.
I centrum av utställningen Soil Matters fungerar Jordlaboratoriet, som inbjuder publiken att följa med formgivarnas och konstnärerna i arbetet. Det handlar om ett experimentellt, kollektivt arbetsrum, där de i utställningen medverkande keramik-konstnärerna studerar människans inverkan på jordmånen. Att förstå jorden och dess material är det väsentliga tillvägagångssättet och metoden för keramikerna som arbetar i utrymmet. I Jordlaboratoriet fördjupar vi oss i ämnet med hjälp av vetenskapen och konsten samt de personliga berättelserna: forskningen görs som ett samarbete och förståelsen växer under processen.
Följ med arbetet i Jordlaboratoriet
I Jordlaboratoriet driver utställningens arbetsgrupp tre sammanlänkade projekt. Arbetsgruppen har utvunnit färgämnen från jordprover världen kring, och med dem målas utrotningshotade arter på de stora rödlerakrukorna. Krukorna har tillverkats för hand av rödlera från Somero. Syftet med Un/Making Soil Communities -projektet är att försöka rena Nuutajärvi glasbruks jord enligt fytoremedieringsmetoden, alltså rening av jorden med hjälp av växter. Tillika analyseras och bearbetas jordprover insamlade runtom i Finland, t.ex. från Nuutajärvi-området i närheten av glasbruket. Jordlaboratoriets koncept har utformats av utställningens kuratorer Riikka Latva-Somppi och Maarit Mäkelä. Det ingår i Aalto-universitets Designavdelnings Empirica-forskargrupps verksamhet.
Un/making Soil Communities
Som en del av Jordlaboratoriets arbete får vi följa med ett fytoremedieringsexperiment. Man har mätt tungmetallhalterna i jordproverna från Nuutajärvi. I jordproverna har därefter planterats växter som eventuellt kunde rena jorden. Man kan följa med plantornas grodd och tillväxt i Soil Matters- utställningsutrymmet.
Kritiskt utrotningshotade arter (Critically endangered species)
I Jordlaboratoriet framställs av rödlera från Somero stora krukor enligt korvtekniken. På krukornas utsidor tecknas och målas finska arter som riskerar att utrotas. Arterna är ett urval ur Finska miljöcentralens ”Röda bok”, en utredning av våra naturliga arters livskraft från år 2019. Boken presenterar 36 604 organismer, av vilka 489 är klassade som kritiskt utrotningshotade. Utrotningshotet mot somliga arter, som alger, mossor, kärlväxter, basidiesvampar och lavar, anknyter på sätt eller annat till jorden och användningen av den, som jordbruk, byggnation gruvdrift. Dessa utrotningshotade arter har valts som motiv för krukornas dekorationer. Det första valet föll på rostspricklaven, vars bollformiga struktur och mönstrets arytmiska upprepning erbjuder ett fascinerande utgångsläge för målningen. Catharina Kajander bearbetar för sin del levande arter, som t.ex. insekter.
Jordlaboratoriet samlar också in och analyserar jordmånsprover. De analyserade proverna införs på en karta på utställningens vägg. Insamlingen av jordproverna har biståtts av Landsbygdens Bildningsförbund. Läs mer.