30.1. – 17.9.2018
Den rikssvenska kuratorduon Daniel Golling och Gustaf Kjellin öppnar utställningen Tillbaka till samtiden nästa tisdag i Designmuseets kollektionsutrymme Förändringens rum. Kuratorduon är berömd för sin Summit-internetplattform, med vilkens hjälp de producerar utställningar, en bokserie och podcast-diskussioner om samtida formgivning. På Designmuseets utställning skildrar de som i en pamflett den finska produktdesignens historia, som en gång i tiden enligt dem gick i täten för utvecklingen, men nu förefaller lida av stagnationens symptom.
Det centrala budskapet i Daniel Gollings och Gustaf Kjellins utställning är, att den finska samtidsdesignen har förlorat dess nationella formspråk: formspråket har tappats bort, för att samtidsdesignen och utövandet lutar sig för mycket mot det förflutna och kan inte förnya sig tillräckligt. Världen har förändrats, men fortfarande representerar en nästan 80 år gammal träpall och en lika gammal glasvas för många finsk formgivning. Att hänga kvar vid forntidens ikoniska designprodukter föder enligt Golling och Kjellin uppfattningen om en upprepad nostalgiresa till forntiden, där den enda nyheten är växlande färger på bekanta föremål.
”De finska formgivarna borde följa internationella inspirationer”
I sin utställning kartlägger Golling och Kjellin via designföremålen lyckade exempel på finsk produktformgivning, vilka kunde fungera som modell även för dagens formgivargeneration. Riktgivande för den samtida designen anser duon det på 1930-talet födda Artek, Iittala som gjorde sitt personliga, kraftiga motstånd mot plastens internationella segertåg samt det mitt i samhällets digitaliseringsprocess födda Snowcrash och det på 2010-talet födda One Nordic Furniture Company.
I dessa exempel har utländska trender och stilriktningar blandats med inhemska material och planeringsskicklighet, födande på så sätt en enastående helhet. I produkterna som lyfts fram syns också det smidiga samarbetet mellan formgivaren och företaget. På utmaningarna den nya tillverkningstekniken och det moderniserade samhället ställer, har man reagerat med ett fungerande samarbete, med innovativa, intressanta och i bästa fall beständiga och gedigna föremål och möbler som påföljd.
Tillbaka till samtiden -utställningens designexempel ger enligt Gollings och Kjellins åsikt utmärkta svar på det, vilka egenskaper som skulle behövas för att igen vända blicken mot nutiden och framtiden. Hur viktigt det än är att lösa designens praktiska problem, måste produktutvecklingen medverka kraftigt.
Receptet för att återbörda produktdesignen till nutiden vore enligt kuratorduon följande: det är bra, att designern söker inspiration för sina tankar i historien, men inte för själva formspråket. Internationella strömningar och influenser är bra att följa nyfiket och omfatta dem till att passa de personliga utgångspunkterna.
Utställningens Tillbaka till samtiden publikvernissage begås på Designmuseets Designkväll 30.1. kl. 17-20.
Kuratorerna har ordet kl. 18. Evenemanget är gratis.
Tillbaka till nutiden 30.1. – 17.9.2018
Designmuseets kollektionsutrymme Förändringens rum
En del av Utopi nu – En berättelse om finsk design -samlingsutställningen är det föränderliga utrymmet, som medför omväxling i den permanenta utställningen.
I bilder:
1. Ilkka Suppanen ja Pasi Kolhonen – Airbag (1997). Kuva: Snowcrash 2. Monica Förster – Cloud (nuförtiden produserad av Offect) Kuvaaja: Offecct. 3.Daniel Golling och Gustaf Kjellin / Summit, kuvaaja: Summit.